Saturday, 23 April 2011

Belajar masak

hai.....
hari ini seth belajar masak ayam masak asam pedas,heeeee.saja2 kacau my mum masak.hohohoho okey lah.
first sekali bahan2 nye ialah..

1.bawang merah sebiji
2.bawang putih 3 ulas
3.kunyit hidup sedikit
4.lada kering segemgam
5.ayam seekor
6.daun kesum
7.asam jawa


Pertama sekali seth blander bahan2 rempah nye dahulu ea...masuk kan bawang merah,bawang putih,kunyit hidup dan lada kering.blander ur bia betul2 ea bagi lumat2.selepas rempah tadi yang diblender ur dah siap.kita potong ayam ur kecik2 ea.tak kan lah nak masuk kan sekor ayam ur besar sangat susah nak gaul nanti.hehehee..selepas kita potong ayam ur kita perlu rebus ayam itu selama 15minit ea..letak garam sedikit masa rebus ayam itu ea.selepas 15 minit baru kita start campur semua bahan2 tadi .
first sekali pilih periuk mana nak guna,jangan periuk nye bocor sudah okey,(tak kan buruk sangat dapur korang sampai periuk pun bocor :D)selepas dapat periuk yang sesuai kita masuk kan minyak sedikit dan tunggu panas ea. selepas itu masuk kan rempah yang kita blander tadi.lepas itu tumis bagi naik bau dan masuk kan air sedikit sahaja dahulu.bagi bahan2 tadi yang kita masuk kan itu betul masak.kita akan masuk kan ayam yang kita rebus tadi ea.amik ayam nye sahaja jangan amik air nye okey.. :)
selepas itu gaul2 dan masuk kan air,tapi ingat jangan lah letak air penuh2 sangat ,agak2 okey bagi korang okey .dan masuk kan daun kesum ,jangan lah banyak2 sedikit sahaja ea..akhir sekali tunggu sampai masak.agak2 korang dah rasa masak mati kan lah api dapur korang itu.. selamat mencuba tak tahu kalau korang buat jadi or tak..hehehehe..sendiri mau ingat lah . :D

1 comment: